ROCOR – Vitalie

ROCOR-Vitalie se referă la acea parte a fostei ROCOR-unite care a mers după mitropolitul retras Vitalie (Ustinov) după ruptura sa cu ROCOR-Lavru în 2000 și care a respins cursul lor de comuniune cu Ortodoxia Mondială ecumenistă și cu Patriarhia sovietică a Moscovei.

După retragerea sa din episcopat, mitropolitul Vitalie „a revendicat”, împotriva regulilor Bisericii, conducerea ROCOR. El a făcut acest lucru sub stindardul încercării de a fi mai fidel Ortodoxiei, în numele salvării ei de la politicile ecumeniste ale mitropolitului Lavru. Acest lucru a fost extrem de ipocrit, deoarece cursul ecumenist al mitropolitului Lavru a fost același curs pe care l-a stabilit însuși mitropolitul Vitalie pentru ROCOR.

Sinodul ROCOR sub conducerea mitropolitului Vitalie, 2000
Sinodul mitropolitului Vitalie după ruperea sa de ROCOR-Lavru, 2004

În consecință, un alt ROCOR s-a format în jurul mitropolitului Vitalie, care a respins fostele sale decizii de unire cu ereticii Ciprianiți și de comuniune cu Ortodoxia Mondială ecumenistă și cu Patriarhia Sovietică (Moscovei). Cu toate acestea, după ce și-a respins deciziile eronate, a preferat inacceptabil mai degrabă să se pocăiască față de el însuși într-un mod protestant, decât înaintea acelor ierarhi ruși și greci care au rămas fideli Bisericii și care au rupt comuniunea cu el în 1994-5 când a căzut pentru prima dată în erezie.

Mitropolitul Vitalie s-a îndepărtat de Ortodoxie în 1994, când a intrat în comuniune cu ereticul ecumenist mitropolitul Ciprian de Fili, care credea că Ortodoxia Mondială eretică încă posedă harul Duhului Sfânt și, prin urmare, sunt Biserici valabile. Mitropolitul Vitalie a recunoscut deschis opt ani mai târziu că Ciprian e într-adevăr un eretic. Mitropolitul Vitalie a căzut sub Anatema Bisericii Ruse din Afara Granițelor din 1983 prin această uniune. El, totuși, a susținut printr-un raționament ilogic că faptul de a fi în erezie și sub Anatemă nu l-a afectat, chiar dacă în acel moment mulți credincioși ai ROCOR l-au abandonat pe ereticul Vitalie.

Astfel, după ce a renunțat la erezia și la comuniunea sa cu ortodoxia mondială, ROCOR-Vitalie a ales să nu se reunească cu adevăratele Biserici Ortodoxe, ci mai degrabă să rămână în schismă față de toți cei care au rămas curați în mărturisirea lor de credință. Din loialitate oarbă față de persoana obstinată a mitropolitului Vitalie, care a refuzat din mândrie să corecteze schisma, grupul ROCOR-Vitalie își găsește, din păcate, un loc în această listă a schismelor contemporane. După moartea mitropolitului Vitalie, conducerea a revenit episcopului Vladimir.


Mai multe materiale găsiți aici:

O scrisoare deschisă către mitropolitul Vitalie, clerul și poporul ROCOR, 2002

De ce grupul mitropolitului Vitalie nu e canonic